Wat doet het met mij als ik een man op de eerste date meteen zijn issues deelt?
Geschreven door Laura Sarkissian
We zoeken allemaal een maatje waarmee we ons lief en leed kunnen delen. Iemand die goed luistert en waar je je ei bij kwijt kan, toch? 

Toch kan dat heel ongepast zijn tijdens een eerste date. Waarom?

Je bevindt je beiden in een beginfase van het elkaar leren kennen. Dat begint meestal bij de meest simpele onderwerpen waaruit je een goed eerste beeld van iemand kunt krijgen.

Ik heb vaak van mannen gehoord dat ze zich zo op hun gemak voelen tijdens een gesprek met mij, dat ze het gevoel hebben mij alles te kunnen vertellen. Nou vind ik dat op zich een compliment, maar je begeeft jezelf op heel glad ijs als je daarin te ver gaat.

Ik ken je immers te kort om bepaalde verhaallijnen in positieve zin op te nemen en te begrijpen. Wat jij mij vertelt, vertaal ik voor mezelf vanuit mijn eigen referentiekader tot een conclusie waaruit ik een bepaalde indruk overhoud van jou. Ondanks dat ik probeer om er niet over te oordelen, ken ik je niet goed genoeg om te bepalen of je een goed persoon bent. Daarnaast weet ik niet of hetgeen je vertelt betrouwbaar is of op de realiteit gebaseerd is.

Bovendien, als je zo snel het achterste van je tong laat zien bij mij is dat niet per se een indicatie dat ik speciaal ben voor jou. Misschien ben je wel een flapuit en gooi je van alles eruit bij iedereen.

Stel ik vraag jou tijdens een date; ‘’Wat zoek je in een vrouw en wat zoek je absoluut niet in een vrouw?’’

Als jij dan over je exen begint en tot in detail een waslijst opnoemt van alles wat zij fout hebben gedaan, dan ga je net iets te ver.

Ik zou het meer waarderen als een ex bijvoorbeeld niet in het kwade daglicht gezet wordt (want wat zegt dat over jou?). Je kunt ook gewoon het volgende zeggen; ''Ik zoek een vrouw die zelfstandig/avontuurlijk/lief/zorgzaam is.''

Dan zou ik een vervolgvraag kunnen stellen als: ‘’Wat bedoel je precies met zelfstandig of zijn? Iemand die een carrière heeft, iemand die van aanpakken en organiseren houdt? Wat bedoel je met avontuurlijk zijn? Iemand die van reizen houdt, de adrenaline opzoekt en bijv. van bungeejumpen houdt?’’

Door er op deze manier mee om te gaan, zorg je ervoor dat de drempel ten eerste niet te hoog is om voor mij een vervolgvraag te stellen zonder té persoonlijk te worden. Daarnaast hou je het gesprek positief en is er ruimte om er een vleugje humor in te stoppen.

Zou je ex het onderwerp van het gesprek worden, dan zou het gesprek veel te zwaar worden en zou ik uit mezelf geen vragen willen stellen om op dat onderwerp door te gaan. 

Dan heb je ook nog sommige familie gerelateerde onderwerpen die wederom te heftig en diepgaand zijn om tijdens een eerste date over te praten. Dat kunnen onderwerpen zijn over familieruzies, verslavingen binnen de familie, ontucht, criminaliteit, heftige ziektes etc. Allemaal zaken die kunnen wachten tot je elkaar beter kent. En nou kun je zeggen, ‘maar om mij goed te kennen en te begrijpen, moet je teruggaan naar juist dit soort heftige onderwerpen die mij hebben gevormd als mens’. Geef ik je helemaal gelijk in, maar op een eerste date ben ik niet bezig met een diepgaand psychologisch onderzoek. Ik wil gewoon in de eerste instantie voelen of er een klik is, ik aantrekkingskracht voel en of er basic raakvlakken zijn. Alle andere zaken kunnen wachten tot het moment dat je bij elkaar een bevestiging hebt dat je verder wilt daten en elkaar nóg beter wilt leren kennen.

Zie daten als een glaasje wijn. Je kunt wel het hele glas achterover slaan maar dan mis je het genot van de smaak bij elk klein slokje die je had kunnen nemen.

Wat zijn jouw ervaringen met het delen van te veel informatie? Heb je dat weleens bewust of onbewust gedaan? Hoe reageerde jouw date erop?

Of andersom; Heb je weleens met een vrouw gedate die op een eerste date direct over haar problemen praatte of te zware onderwerpen aankaartte? Vond je dat fijn of gaf dat jou een ongemakkelijk gevoel?
©2015-2020 WeSocialMEN50plus.com

Officieel partners met Ourtime & Relatieplanet
Officieel erkend door Branchevereniging Singles Keurmerk
Ons andere label heet WeSocialWOMEN.com